HOT, het Humanitarian OpenStreetMap Team

Mijn eerste kennismaking met OpenStreetMap (OSM) was de TED talk “The Year Open Data Went Worldwide” van Tim Berners-Lee. Vanaf 03:34 vertelt Berners-Lee over hoe de OSM community een belangrijke bijdrage leverde aan de humanitaire hulp na de aardbeving in Haïti in januari 2010. Mensen van over de hele wereld hielpen met het digitaliseren van satellietbeelden in OSM, zodat in een paar dagen tijd een gedetailleerde kaart van het getroffen gebied beschikbaar was voor de hulporganisaties.

Een paar maanden voor de aardbeving was het Humanitarian OpenStreetMap Team (HOT) al opgestart. HOT probeert  een brug te slaan tussen de traditionele humanitaire hulporganisaties en OSM. Het team zorgt ervoor dat in crisissituaties, zoals bij natuurrampen, de OSM-infrastructuur en -community worden ingezet om snel een actuele kaart vrij beschikbaar te stellen. Kate Chapman, directrice van HOT, presenteerde tijdens de eerste dag van State of The Map 2013 de nieuwe ontwikkelingen binnen HOT.

OpenStreetMap Tasking Manager is één van de nieuwe initiatieven. Het is een tool om het werk (fotomateriaal dat gedigitaliseerd moeten worden) te verdelen, mappers te instrueren en inzicht te geven in de voortgang. Ik moet bekennen dat ik zelf wel drempelvrees heb -bij zo’n project wil je toch geen fouten maken- maar één van de deelnemers aan de conferentie in Birmingham met wie ik hierover sprak, verzekerde me dat ik daar niet bang voor hoef te zijn. Het gedigitaliseerde kaartmateriaal wordt namelijk gevalideerd door ervaren mappers. Wanneer ter plekke geconstateerd wordt dat de kaart niet klopt, kunnen correcties bovendien snel en eenvoudig doorgevoerd worden. Dat is nou nét het sterke punt van OpenStreetMap 😉

Een andere initiatief is de website LearnOSM.org. De website bevat handleidingen voor het bijdragen aan en gebruik maken van OpenStreetMap. Er zijn handleidingen voor beginners, gevorderden en experts. Ze worden onder een open licentie beschikbaar gesteld via Github. Er is veel aandacht voor de installatie en configuratie van software op het Windows-besturingssysteem. Dat is fijn, want de community gedomineerd door Linux en iOS gebruikers en er is over het algemeen weinig Windows-documentatie te vinden. De handleidingen zijn jammer genoeg niet helemaal up-to-date, maar dit najaar worden ze geactualiseerd.

Op de tweede dag van de conferentie ging Kate samen met Kristy Van Putten (AIFDR) en Robert Soden (World Bank) dieper in op het werk van HOT in Indonesië. Om goed voorbereid te zijn op natuurrampen als aardbevingen en tsunami’s is het open source risicomodel inaSAFE ontwikkeld en geïmplementeerd in QGIS. HOT leidt lokaal mensen op om de gegevens te verzamelen die nodig zijn als input voor het model. Zo zijn in de afgelopen twee jaar meer dan 800.000 gebouwen in Indonesië opgenomen in OSM. Een indrukwekkende prestatie!

De benodigde gegevens worden overgetrokken van satellietbeelden of in het veld verzameld met behulp van walking papers of een GPS. In Haïti, waar HOT nog steeds actief is, worden tegenwoordig ook drones ingezet om informatie in te winnen. In de presentatie ‘Use of Unmanned Aerial Vehicles in Haiti’ liet Frederic Moine van Drone Adventures een inspirerend filmpje zien ter illustratie.

In één van de conferentiezalen was een pledge poster wall. Het verzoek aan de aanwezigen was om hun persoonlijke OSM-doelstelling voor het komende jaar op te schrijven. Die van bij staat er niet bij, maar dat wil ik graag goed maken: Ik beloof dat ik het komende jaar als mapper een bijdrage ga leveren aan HOT en tenminste drie mensen enthousiast maak om hetzelfde te doen.

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s