Waddenwandelen in OpenStreetMap

In mijn vorige bericht deed ik een oproep om mij te helpen het wandelnetwerk Waddenwandelen op te nemen in OpenStreetMap. In dit bericht zet ik op een rijtje op welke manier je een bijdrage zou kunnen leveren.

Mijn verzoek aan wandelaars is om de knooppunten van het netwerk vast te leggen, bij voorkeur in een GPX-bestand. Daarvoor hoef je beslist niet in het bezit te zijn van een speciaal voor dit doel aangeschaft GPS-apparaat. Je kunt ook je smartphone of tablet gebruiken als GPS. Als je in het bezit bent van een iPhone installeer dan bijvoorbeeld de Locations Tagger app. Heb je een Android smartphone, dan zou je de OSMTracker for Android kunnen proberen. Mocht je andere POI’s (points of interest) tegenkomen, sla die dan ook op. Hoe meer interessante informatie, hoe beter! Stuur het GPX-bestand naar friesewoudloper(apestaartje)gmail.com. Dan voeg ik de informatie toe aan OpenStreetMap.

Als je een stapje verder wilt gaan, bewaar dan niet alleen de knooppunten en POI’s, maar ook de gelopen route in het GPX-bestand. Ik upload de routes naar OpenStreetMap, waarna ik ze ‘overtrek’ in OpenStreetMap. Geef indien mogelijk ook aanvullende informatie, zoals de naam van het fiets- of wandelpad, het type verharding of wel/niet toegankelijk voor honden. Die informatie kun je ook aanleveren in de vorm van een schetsje of tekst.

Het snelste (en allerleukste) is natuurlijk om de gegevens zélf toe te voegen aan OpenStreetMap. Daarvoor moet je eerst een account aanmaken. Ga vervolgens naar www.openstreetmap.org, klik op bewerken en geef je gebruikersnaam en wachtwoord op. De Potlatch 2 editor wordt nu gestart. Lees de (Engelstalige) wiki-pagina van Potlatch 2 voor instructies over het gebruik van de editor. Bekijk deze video over het toevoegen van POI’s.

In negen van de tien gevallen is het toevoegen van een knooppunt heel eenvoudig, omdat het punt al als node in OpenStreetMap staat, maar alleen nog niet als Waddenwandelen-knooppunt getagt is.
Zoom in op het gebied waarin het knooppunt zich bevindt en selecteer de betreffende node. Klik op Advanced en tag de node als volgt:
Key=rwn_ref + Value=volgnummer van het knooppunt
Relation=network rwn rwn Waddenwandelen + ID=2807863

Als de node niet bestaat, omdat er een stuk weg of pad mist, dan moet je eerst het ontbrekende deel intekenen. Bekijk deze video over het intekenen van wegen.

Het taggen van de lijnstukken tussen de knooppunten is ingewikkelder. Selecteer de lijnstukken tussen twee knooppunten. Soms is het nodig om bestaande lijnstukken op te knippen, omdat ze verder doorlopen dan het eindknooppunt. Maak een nieuwe relatie aan met de volgende tags:
Key=name + Value=Waddenwandelen
Key=network + Value=rwn
Key=type + Value=route
Key=route + Value=hiking
Key=note + Value=beginknooppunt-eindknooppunt
Relation=network rwn rwn Waddenwandelen + ID=2807863
Tag alle lijnstukken tussen de twee knooppunten met deze nieuwe relatie.
Vergeet niet je edits op te slaan!

That’s it! Het duurt meestal één of twee dagen voordat je de gegevens terug ziet in www.openwandelkaart.nl.

Als je nog vragen hebt, laat het me weten. Uit eigen ervaring weet ik dat het doorvoeren van wijzigingen in OpenStreetMap in het begin best eng kan zijn, maar als je de basics kent en je gezond verstand gebruikt, valt het uiteindelijk best mee.

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s